Dotazy | Hledat | Položit dotaz | Pravidla | O projektu | IT zákony

Kde podat podnět k trestnímu stíhání?

Martin B. | E-mail | 83.240.4.*8.9.2007 22:32
Dobrý den,
nejprve mi dovolte poděkovat za odpověď na můj první dotaz ohledně důkazního řízení.
Dnes bych Vás poprosil o radu v následující záležitosti: abych řekl pravdu, vyskytuji se spíše na druhé straně barikády, co se týče hlediska počítačové bezpečnosti - starám se o ochranu systémů proti hackerům.
V souvislosti s tímto bych se rád zeptal, kde mohu podat trestní oznámení na někoho, kdo se pokusil prolomit či úspěšně prolomil zabezpečovací prvky systému.
Konkrétně: čas od času zaznameném pokusy o průnik nebo úspěšný průnik a jsem schopen najít útočníka. Většinou je to však někdo z Indie, USA, Ruska apod. Několikrát jsem se pokusil incident řešit přes poskytovatele internetového připojení útočníka, ale asi si umíte představit, že z Indie se nikdo ani neobtěžuje odpovědět na mail, natož pak podniknout nějaká konkrétní opatření.
Mám se v případě potřeby obracet na Policii ČR nebo na nějakou jinou instituci? Upřímně řečeno neumím si představit, že bych přišel na služebnu a tam oznámil, že nějaký hacker podstrčil mému klientovi keylogger, následně se přihlásil k domaénovému řadiči a nainstaloval si tam backdoor:-)
Předem děkuji za odpověď a jsem s pozdravem.
Martin B.
JUDr. Aleš Janoch | E-mail | Website11.9.2007 20:24
Dobrý den,
trestní oznámení je ideální podat na místní státní zastupitelství (je téměř vždy u místně příslušného soudu), takže pokud jste např. z okresu Beroun, je místní příslušným státním zastupitelstvím okresní státní zastupitelství v Berouně. To pak předá podnět příslušnému oddělení policie.
Podání je ideální učinit v písemné podobě. Je třeba vylíčit rozhodné skutečnosti,tj. co se stalo, kdy se to stalo, ideálné označit důkazy na prokázání svých tvrzení atp. Policii si netřeba idealizovat, je třeba to tak trochu servírovat na stříbreném podnose.
A faktická poznámka. Pokud se jedná o pachatele z Indie, Ruska či jiné hezké země, tak to podání na policii (státní zastupitelství) bude mít nulový efekt, tam pravomoc českých orgánů nesahá a u menších věcí opravdu nehrozí, že by se pokusili o cokoliv na poli mezinárodního vyšetřování.

Sponzor projektu