Dotazy | Hledat | Položit dotaz | Pravidla | O projektu | IT zákony

Uveřejnění cizích fotografií

Jakub Havlíček | E-mail | 109.73.214.*18.12.2009 18:59
Dobrý den, vím, že podobný dotaz zde již někdo položil, můj dotaz je "z druhé strany", než ten předešlý.
Konkrétně mi jde o to, můj známý nahrál na svůj profil na Facebooku naší solečnou fotografii (bez mého souhlasu - souhlasil jsem jen s vyfocením), ale ani po opakovaném vyjádření mého nesouhlasu a žádosti o jejich odstranění, mi nemíní vyhovět.
(Agumentuje tím, že ostatní se mě taky neptali...)

Poraďte mi, jaký si myslíte, že by v tomto konkrétním případě byl nejlepší postup při vymáhání práva (pokud tedy v právu jsem)?
Děkuji za odpověď
UPOL25.1.2012 14:18
Dle § 12 zákona č. 40/1964 (občanský zákoník) „Písemnosti osobní povahy, podobizny, obrazové snímky a obrazové a zvukové záznamy týkající se fyzické osoby nebo jejích projevů osobní povahy smějí být použity jen s jejím svolením“. Z uvedeného jasně vyplývá, že k použití Vašich fotografií je třeba jednoznačně Vašeho souhlasu. Tím spíše s ohledem na to, že jste projevila výslovný nesouhlas, je Váš známý povinen fotografii dále nepoužívat – to nepochybně zahrnuje také odstranění z internetových stránek i zdržení se jiného zveřejňování.

Nejjednodušší a nejrychlejší řešení bude zřejmě požádat administrátora webu o odstranění fotky. Situaci lze samozřejmě řešit i soudně - domáhat se těchto práv lze žalobou na ochranu osobnosti. Podle § 13 občanského zákoníku máte právo žádat, aby bylo upuštěno od neoprávněných zásahů do Vašich práv na ochranu osobnosti, aby byly odstraněny následky těchto zásahů a bylo poskytnuto přiměřené zadostiučinění. Viz též odpověď k předchozímu dotazu.

Dále by bylo z praktického hlediska vhodné zálohovat si důkazní materiál. V tomto případě by bylo nejlepší si inkriminovanou stránku uložit (např. jako obrázek nebo obdobně). V případném soudním sporu by pak pro Vás bylo snazší dokázat jednání Vašeho známého, a také se lze tímto postupem pojistit pro situaci, kdy by se Váš známý snažil „zametat stopy“ a fotografie stáhl, případně zrušil celý svůj účet na sociální síti.

Sponzor projektu