Dotazy | Hledat | Položit dotaz | Pravidla | O projektu | IT zákony

Konverzace na ICQ jako důkaz.

Zdeněk Slezák | E-mail | 217.117.213.*15.1.2011 20:59
Dobrý den,

dělám marketingovou propagaci jednomu webu na FB skupině již cca půl roku. Jelikož již nemám čas a chci se věnovat i jiným věcem než FB a propagaci navrhl jsem drůhé straně ukončení propagace k 1.2.2011. V prosinci sme se na ICQ domluvili na dlouhodobé spolupráci jak na FB tak i na mém webu kde má druhá strana banner. Dnes po oznámení ukončení mi bylo oznámeno že pokud nebudu pokračovat v propagaci budou proti mě podniknuty právní kroky z důvodu porušení naší dohody. Podotýkám že jediný důkaz je historii z ICQ.

Zajímá mě jestli zle historii naší konverzace na ICQ použít jako soudní důkaz. Dle mě je to holý nesmysl jelikož ICQ historii se ukládá u klienta kde se dá soubor editovat.

Děkuji za odpověď.

Slezák
UPOL25.1.2012 14:21
Pojem „dlouhodobá spolupráce“ je jako takový neurčitý. I pokud však předpokládáme, že dlouhodobá spolupráce má trvat výrazně déle než dva měsíce, neznamená to, že jste 1.2.2011 porušil smlouvu. Jednak z pojmu „dlouhodobá spolupráce“ nevyplývá, zda je to spolupráce na dobu neurčitou nebo určitou. V případě doby neurčité můžete kdykoli smlouvu kdykoli vypovědět s tím, že ještě po určitou výpovědní dobu (např. 3 měsíce ke konci kalendářního čtvrtletí) budete provádět propagaci této společnosti. Obchodní společnost, pro kterou tuto propagaci děláte, má právo toto po Vás požadovat. Po skončení této výpovědní doby můžete skončit propagaci. Pokud však byla tato smlouva uzavřena na dobu určitou, lze od ní nepochybně odstoupit. Nicméně pokud proti Vám společnost chce podnikat nějaké právní kroky, napadá mě jen to, že by po Vás mohla chtít odstupné, ovšem to jen v případě, pokud jste si odstupné sjednaly. Pokud nebylo sjednáno žádné ujednání o odstupném, můžete být klidný.

Vůbec ničemu nevadí to, že jako jediný důkaz můžete poskytnout konverzaci na ICQ z historie Vašeho účtu na ICQ. Je to sice poněkud netypický důkaz, ale v českém civilním soudním řízení mají i netypické důkazy své místo, neboť podle §125 Občanského soudního řádu mohou za důkaz sloužit všechny prostředky, jimiž lze zjistit stav věci. K tomu Občanský soudní řád dodává příkladný výčet, v němž sice internetová komunikace není, ale když za důkaz mohou sloužit všechny prostředky, jimiž lze zjistit stav věci, tak nepochybně sem patří i konverzace na ICQ.

Sponzor projektu