Dotazy | Hledat | Položit dotaz | Pravidla | O projektu | IT zákony

Součinnost s orgánymi činnými v trestném řízení

Shaim | E-mail | 77.104.209.*16.10.2011 10:51
Dobrý den,

rád bych se zeptal ohledně spolupráce s kriminální policií.

Byly zahájeny úkony trestního řízení podle paragrafu 158 odst 3. trestního řádu. Došlo k porušení autorských práv došlo podle paragrafu 270 odst. 1. trestního zákoníku.

Když si po mě vyžádají údaje (IP adresa) člověka, který porušil autorské právo prostřednictvím mého webu(vlastním i server), tak hrozí tím nějaké riziko i mě?(soubory se nenachází fyzicky na webu/serveru). Respektive bylo by v tomto případě vhodné vyhledat právníka a poradit se s ním? Údaje samozřejmě sdělím podle žádosti, ale mám obavy, aby nedošlo například k zabavení jednoho z mých webserverů, kde běží inkriminovaný web a čímž by došlo k výpadku dalších stovky webů. Jelikož jednou z otázek bylo fyzické umístění webserveru.

V případě, že po mě kriminální policie chce pouze podání informací podle paragrafu 8 odst. 1 trestního řádu, tak to znamená, že mohu v klidu podat údaje, které chtějí a dál se o to nestarat? Nebo je vhodnější poradit se s právním zástupcem a sepsat s ním vhodnou odpověď na jejich žádost? Mám obavy, aby nedošlo k zabavení serveru a nebo abych se do toho nenamočil já.

Uvádějí škodu v řádu několik set tisíc. Jak tuto škodu vůbec mohli odhadnout, když k tomu nemají žádné statistiky kolikrát došlo k porušení autorského práva atd...

Jedná se o autorské právo, které vzniklo na dokumentární film v roce 1934.

Děkuji velmi za odpovědi.
JUDr. Jiří Konečný15.12.2011 13:31
Dobrý den,
trestní řád v určitých případech dává policii i možnost zabavit server, je tedy nutné se na to připravit a mít varianty řešení pro případ, že by k tomuto tzv. vydání (nebo nedobrovolnému odnětí) věci došlo (později by Vám ho pravděpodobně vrátili). Poskytnutím informací dobrovolně určitě riziko odnětí serveru snižujete. Upřímně si myslím, že pokud vyžadované informace neříkají nic závadného o Vás, není nutné zatím právníka kontaktovat. Ostatní věci těžko posuzovat bez znalosti konkrétního případu.
Zdraví,
JK

Sponzor projektu