Dotazy | Hledat | Položit dotaz | Pravidla | O projektu | IT zákony

Odpovědnost za sdílená data

Luboš Bretschneider | E-mail | 212.235.176.*27.5.2007 15:25
Dobrý den,

mám webovou aplikaci pro sdílení studijních materiálů, uživatelé mohou po registraci nahrávat jakékoliv soubory a ty se pak zobrazí pro stahování ostatním. Nesu jako provozovatel aplikace odpovědnost za data a případné porušování autorských práv (hlavně nahrávání kopií skript, elektronických knížek atd.)? Jak se případně této odpovědnosti zbavit? Co napsat do podmínek používání webu, které uživatel odsouhlasuje při registraci?
JUDr. Aleš Janoch | E-mail | Website1.8.2007 12:20
Dobrý den,
pokud máte server, na kterém jste shromáždil určitý objem dat (což jako provozovatel serveru činíte, byť ne přímo), které nechávát ostatním uživatelům ke stažení, tak ochrana dat má v zásadě dvojí režim.
1) data, kde je autor zjevně neznámý, data, které byla za účelem sdílení vytvořena, data, ke kterým dal autor ohledně sdílení svolení atp.
2) data, kde je autor znám a k volné šíření nedal svolení.
ad 1) tato data může samozřemě zcela volně šířit, případně za podmínek, za jakých vám k tomu dal autor svolení.
ad 2) tato data zcela podléhají režimu autorského zákona a též na ně dopadá ustanovení § 152 trestního zákona. (případy ad 1 též spadají do režimou autorského zákona, ovšem jejich šířením žádný zákon neporušujete).

§ 152
1) Kdo neoprávněně zasáhne do zákonem chráněných práv k autorskému dílu, uměleckému výkonu, zvukovému či zvukově obrazovému záznamu, rozhlasovému nebo televiznímu vysílání nebo databázi, bude potrestán odnětím svobody až na dvě léta nebo peněžitým trestem nebo propadnutím věci nebo jiné majetkové hodnoty.

(2) Odnětím svobody na šest měsíců až pět let nebo peněžitým trestem nebo propadnutím věci nebo jiné majetkové hodnoty bude pachatel potrestán,
a) získá-li činem uvedeným v odstavci 1 značný prospěch, nebo
b) dopustí-li se takového činu ve značném rozsahu.

Této odpovědnosti se nelze zbavit, pokud data chráněná autorským zákonem volně šíříte (necháváte ke stažení), tak se tím vystavujete nebezpečí trestního stíhání. (nutno ovšem poznamenat, že tahle varianta je málo pravděpodobná, stačí si představit kolik lidí jede v P2P atp. a tresty za to lze spočítat na prstech jedné ruky) to je ale faktická poznámka, nic to nemění na tom, že se jedná o trestnou činnost a za tu samozřejmě potenciálně hrozí trest a to právě vám, jako provozovateli.
Nelze se odpovědnosti zbavit tím, že napřiklad při loginu se uživatel zaváže sdílet jen data volně šiřitelná. Za obsah serveru odpovídá zřizovatel, správce, provozovatel.


Sponzor projektu