Dotazy | Hledat | Položit dotaz | Pravidla | O projektu | IT zákony

Křivé obvinění a falešné screenshoty

Rofl | E-mail | 89.24.46.*17.2.2010 11:19
Dobry den, byl jsem udan na policii, ze jsem mel napadnout jednu osobu. Osoba me obvinujici predlozila jako dukaz dva screenshoty, na prvním je me jmeno a cas, a na druhem jen moje prezdivka a text ve kterem se osobe doznavam ze jsem ji napadl..., (sam vim, ze screenshoty jsou falsovane v nejakem programu jako je gimp. Je moznost podat na osobu trestni oznameni?
UPOL1.12.2011 10:32
V daném případě záleží na tom, zda jste byl lživě obviněn z trestného činu nebo z přestupku. Pokud Vás pachatel obvinil z trestného činu, lze proti němu podat trestní oznámení. V tomto případě jde o trestný čin křivého obvinění podle §345 odst. 2 zákona č. 40/2009 Sb., trestního zákoníku ve znění pozdějších předpisů, a to z důvodu, že Vás chtěl takovým jednáním lživě obvinit z trestného činu za účelem trestního stíhání Vaší osoby. Za to může dostat odnětí svobody až na tři léta. Může nastat problém s dokazováním, tedy s prokázáním, že jsou screenshoty zfalšované. Existuje však řada odborných znalců, kteří na požádání soudu či účastníků řízení stanoví, zda jsou screenshoty falšované, nebo ne. Prokázat falšovanost screenshotů není tedy nemožné, jen obtížné. Koneckonců nahlédneme-li do zákona č. 141/1961 Sb., o trestním řízení soudním ve znění pozdějších podpisů, z §89 odst. 2 se dozvíme, že za důkaz může sloužit vše, co může přispět k objasnění věci.

V případě, že Vás pachatel obvinil z přestupku, lze podat návrh na zahájení přestupkového řízení. V tomto řízení se budete domáhat, že jste byl nepravdivě obviněn z přestupku, což je přestupek podle §49 odst. 1 písm. c) zákona č. 200/1990 Sb., zákona o přestupcích ve znění pozdějších předpisů. Podle §49 odst. 2 tohoto zákona lze za tento přestupek uložit pokutu do 20 000 Kč. I v tomto případě ale nejspíš nastane problém s dokazováním (prokázáním, že screenshoty jsou falšované). I zde však lze k provedení důkazů užít všech prostředků, které jsou vhodné ke zjištění stavu věci a které nejsou získány nebo v rozporu s právními předpisy, a to podle §51 zákona č. 500/2004 Sb., správního řádu ve znění pozdějších předpisů. V souladu s tímto tedy přestupková komise usnesením ustanoví podle §56 správního řádu znalce, který bude mít za úkol stanovit, zda jsou screenshoty falšované, nebo ne.

Pokud však oznamovatel a pachatel nejsou jedna a tatáž osoba a oznamovatel měl za to, že screenshoty jsou pravdivé, dopustil se v tomto případě pachatel trestného činu pomluvy podle §184 odst. 1, 2 Trestního zákoníku. Vzhledem k tomu, že screenshoty by za tohoto předpokladu oznamovatel našel s největší pravděpodobností na určité veřejné počítačové síti (např. Facebook, Myspace, Twitter aj.), hrozí pachateli tohoto trestného činu odnětí svobody až na dvě léta nebo zákaz činnosti.

Sponzor projektu