Dotazy | Hledat | Položit dotaz | Pravidla | O projektu | IT zákony

Kontrola internetu v zaměstnání

Miroslav | E-mail | 81.19.39.*16.5.2007 21:05
Dobrý den, měl bych na Vás dotaz, a to: zda-li má zaměstnavatel právo(bez předchozího upozornění) monitorovat činnost zaměstnance na internetu, tj.prohlížené stránky(poté vytisknout přesně navštívené stránky) a dělat tzv.sreening obrazovky(přesně vidí,co zaměstnanec dělá na svém počítači-výstup do jpg souborů) v určitém intervalu... a poté zaměstnance postihnout finančně (ve firmě neexistují žádná interní pravidla pro používání internetu)

Mnohokráte Vám děkuji za odpověd
M.Hnát
JUDr. Aleš Janoch | E-mail | Website11.6.2007 14:19
Dobrý den,
to je krásný dotaz na který odborná veřejnost v podstatě neumí dát jednoznačnou odpověď.
Nicméně se lze přiklonit k tomu, že to zaměstnavatel v podstatě dělat může. Jde o to, že počítač, internet, .... je vlastnictvím zaměstnavatele.
podle § 301 zákoníku práce jsou zaměstnanci povinni
a) pracovat řádně podle svých sil, znalostí a schopností, plnit pokyny nadřízených vydané v souladu s právními předpisy a spolupracovat s ostatními zaměstnanci,

b) využívat pracovní dobu a výrobní prostředky k vykonávání svěřených prací, plnit kvalitně a včas pracovní úkoly,

c) dodržovat právní předpisy vztahující se k práci jimi vykonávané; dodržovat ostatní předpisy vztahující se k práci jimi vykonávané, pokud s nimi byli řádně seznámeni,

d) řádně hospodařit s prostředky svěřenými jim zaměstnavatelem a střežit a ochraňovat majetek zaměstnavatele před poškozením, ztrátou, zničením a zneužitím a nejednat v rozporu s oprávněnými zájmy zaměstnavatel

tedy zde bude klíčové ustanovení podle odst. b)
postih může být různý. může jít o tzv. porušení pracovních povinností (dříve porušení pracovní kázně), což může vést až k výpovědi z pracovního poměru.
zaměstnavatel vás těžko může za něco takového přímo "pokutovat", ale pokud se rozhodne, že vám prostě prémie nevyplatí, a jako důvod uvedete to, že ví, že si v surfujete po netu, tak prémie nedostanete, protože je to nenároková složka mzdy.
Nicméně, pokud by vámi popsaným způsobem zaměstnavatel o vás shromažďovat data, získal přístup k vaším soukromým informacím, tak se on, resp. admin dopouští činnosti v rozporu se zákonem.
každý případ je třeba posuzovat individuálně, takže pokud byste měl problémy, tam mi napiště na e-mail ales@janoch.cz a rozřešíme to.

Sponzor projektu