Dotazy | Hledat | Položit dotaz | Pravidla | O projektu | IT zákony

Zabaveni osobniho pocitace.

Tecquilla | E-mail | 80.87.185.*4.4.2007 19:18
Zajima me moznost zabaveni a prozkoumani meho osobniho pocitace policii CR.
Ma policie CR moznost prozkoumat mi osobni pocitac pouze v pripade podezreni z pocitacove kriminality, nebo i v podezreni z jakekoliv jine formy kriminality?
Take me zajima ma povinnost umoznit pristup k datum. Rekneme ze mam osobni pocitac (dale PC) zabezpeceno proti "nechtenemu" pristupu a jedinou znamou moznosti ziskani dat je osobni zpristupneni vysetrovatelum. Jsem povinen tento pristup dat? Pokud ano a ja tak neucinim, jake by to pro me mohlo mit pravni dusledky? Take jake pravni dusledky by pro me mela situace, kdy bych misto vyse zmineneho pristupu vsechna data smazal?
Take me zajima, na jak dlouhou dobu mi muze policie CR zabavit osobni PC (ci jiny osobni majetek) s tim, ze se jedna o vysetrovani, ale nebyl jsem uznan vinen.
JUDr. Aleš Janoch | E-mail | Website11.5.2007 13:51
Orgány činné v trestním řízení mají právo Vám zabavit jakoukoliv věc, pokud mají důvodné podezření, že věc slouží k páchání trestné činnosti nebo že věc byla použita ke spáchání trestného činu. Věc může být zabavena až do skončení celého trestního řízení, tj. buď do odložení případu, zproštění obžaloby nebo do pravomocného rozsudku. Pokud se podezření neprokáže, mají tyto orgány povinnosti Vám věc vydat zpět. Jinou otázkou by pak byla případná náhrady škody. Pokud se podezření prokáže, věc obvykle propadá státu. O zabavení i o vydání se sepisuje protokol.
Tzv. vyšetřování je první stádium, v něm nemůžete být uznán vinen. Pokud se v průběhu vyšetřování ukáže, že podezření, že byl spáchán trestný čin je důvodné, následuje další procesní postup, který obvykle končí obžalobou a hlavním líčením (jednání u soudu). Jedině soud může rozhodnout o vině a o trestu.
Otázka ne/zpřístupnění dat je složitější. Bude záležet na tom, zda jsou to data přímo na PC nebo někde na vzdáleném serveru, zda daty je třebe nelegální software nebo soubor obsahující informace o přístupu k Vašemu běžnému účtu atp. Ale obecně lze říct, že povinost zpřístupnit data bez dalšího nemáte, dle Vašeho dotazu dovozuji, že byste si tím způsobil trestní stíhání. Data můžete mazat dle Vaší úvahy, za jistých okolností by Vám to mohlo i pomoci (např. by se to dalo posuzovat jako tzv. účinná lítost), za jiných by Vám to ale mohl přitížit (např. pokud byste se pokusil smazat data na již zabaveném PC).
Vzhledem k charakteru Vašeho dotazu se domnívám, že se Vám něco obdobného stalo, pak je potřeba vše posoudit podle konkrétních okolností.

Sponzor projektu