Dotazy | Hledat | Položit dotaz | Pravidla | O projektu | IT zákony

uvedená škoda

Seidl Karel | E-mail | 194.213.39.*7.6.2007 15:45
Dobrý den,
1)v okamžiku,kdy dojde k šíření nelegální(ch) kopie(kopií) díla chráněného autorskými právy,pak poškozená strana vyčísluje vzniklou škodu.Stává se ale,že tako škoda je vyčíslena nesmyslně(často u hudebních nehrávek,kdy se kopírované CD prodává za 30-50 max. 100 korun kocourkovských a originál za 300-700 K,přičemž málokdo by si tu nahrávku koupil za plnou cenu,v případě,že by nebyla dostupná tato pirátská kopie),nebo dokonce mnohonásobně přehnaná(typycky Microsoft a její škoda 16400,- za technikem omylem na harddisku zapomenutý soubor COMMAND.COM(součástí Windows,samostatně nepoužitelný a o velikosti max několik desítek kB),přičemž cena kompletního systému windows je cca 3-5 tisíc K,takže zlodějina ještě větší než samotné kopírování).Zajímalo by mne,jestli existuje způsob,jak se bránit těmto drzo-zlodějským praktikám při určování skutečné škody,zda zákon určuje nějaká kriteria.
2)existuje způsob,jak donutit zloděje typu OSA a DILIA k tomu,aby mě jako uživateli informačních nosičů a zařízení k rozmnožování(cd-dvd vypalovačky,tiskárny atd)kompenzovali poplatek,který jsem donucen zaplatit - !!! a pak ještě zdanit!!! - při koupi takovéhodo nosiče anebo zařízení nebo se tomuto placení vyhnout legální cestou? Nemám totiž zájem platit jakoukoliv částku panu Petrovi Jandovi a spol z vypečeného spolku OSA za to,že kupuji tiskárnu na tisk firemních faktur(u rychlé laserovky za ctvrt milionu se jedná o cca 40 000!) a vypalování firemních prezentací a dat,když se vlastně s čímkoliv,co by bylo chráněno autorským právem vůbec nesetkám.Děkuji
JUDr. Aleš Janoch | E-mail | Website11.6.2007 14:00
Dobrý den,
ad 1) pokud se někdo domnívá, že je poškozen, tj. vznikla mu škoda a této se domáhá soudní cestou, tak se uplaťnuje jednak tzv. škoda reálná, vzniklá a poté tzv. ušlý zisk. V prvním případě jde o škodu, která fakticky vznikla umenšením majetku poškozeného, snížením hodnoty poškozených věcí a v druhém případě jde o hodnotu, které přestavuje částku, o který se nezvětšil majetek poškozené, ač je téměř jisté, že by se tento zvětšil, kdyby užil, prodal věci, které byly poškozeny.
v praxi se pak škoda (obě), dokládá znaleckým posudkem, pokud tento druhá strana u soudu sporuje, pak soud stanoví vlastního znalce, který vyčíslí hodnotu škody. To, že výrobní náklady a další náklady jsou v případě CD výrazně nižší, než cena, za kterou je CD prodáváno nehraje roli.
Ad 2) ne, tyto poplatky stanoví zákon a vyhnout se jim za účinnosti zákona můžete jedině tak, že ho porušíte. Hypotetickou možností je napadnout toto ustanovení zákona jako neústavní u Ústavního soudu, ale to je běh na dlouho trať s nejistým výsledkem.

Sponzor projektu